Det er nogle kolde dage at mure i…

Temperaturen ligger omkring frysepunktet, jeg har ytret mine bekymringer omkring dette overfor byggelederen som har taget den videre med mureren, som fortæller at der ikke er noget at være bekymret for – hvis han havde været i tvivl havde han ikke muret.

Byggelederen fortæller yderligere at det er mureren der står til ansvar for eventuelle frostskader, og ville næppe lave noget de ikke kunne stå inden for da det ville ramme dem selv økonomisk.

Der bliver brugt “vintervæske” til mørtlen – også kendt som sprit pga temperaturen.

Det murværk der er opført indtil videre ser meget fint ud.

 

Her lidt information om murearbejde i frostvejr fundt på Bolius:

Spørgsmål:

Må de overhovedet mure i frostvejr?

Hvilke forholdsregler skal der i givet fald tages/overholdes??

Svar:

Man kan godt murer i mildt frostvejr, men det kræver så at man blander sprit i mørtlen, og efterfølgende dækker murværket ind i vintermåtter, (isolering i plastsække).

Det plejer at gå meget godt. Jeg har selv udført tilsyn, afleveringsforretninger samt 1 og 5 års gennemgange med huse fra Huskompagniet, hvor de har muret i frost. Ikke at dét i sig selv er en garanti for, at det ikke går galt på netop dit hus. Men det plejer at gå som nævnt.

Man kan typisk spotte frostskader kort tid efter, idet man ser nogle små-porøse fuger. Altså typisk fuger der er porøse i overfladen. Videre kan der opstå nogle meget tydelige saltpeter- eller kalkudtræk på murværk udført i høj fugt og lav kulde.

Du bør skrive til din byggeleder, og ytrer din utrykhed ved arbejdet, og bede ham redegører for hvordan han/de agter at sikre huset i mod frostskader. Skulle der så ske skader, kan du altid refererer tilbage til tidligere korrespondance, og dermed stå stærkt i en evt. diskussion.

Du kan læse lidt nærmere om antifrostmidler i mørtler her.

 

Morten Mathiasen

Bygningsingeniør og rådgiver i Bolius

Posted on Wednesday, January 25th, 2012 at 09:46 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.